Projekat reforme lokalnih finansija II (RELOF2)

ARHIVA VESTI

 

 

 

 
 
   
 

 

 

 

 

 

NOVA VAROŠ, PRIJEPOLJE I SJENICA DEO PROJEKTA RELOF2

10. februar 2021,

 

Opštine Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica, Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove i Projektom Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) potpisale Memorandum o saradnji kojim se obezbeđuje stručna podrška u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole u ove tri opštine. Cilj je unapređenje načina planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Derek Džorž, zamenik direktor za saradnju, Švajcarske kancelarije za saradnju u Beogradu obratio se potpisnicima Memoranduma video porukom i istakao da u Švajcarskoj čvrsto veruju da je dobra uprava od presudnog značaja za snažan lokalni razvoj. „Delotvornim upravljanjem lokalnim javnim finansijama u skladu sa modernim standardima gradi se poverenje građana u to da se njihov novac troši pametno i za dobrobit svih. Švajcarska podstiče i promoviše primenu načela transparentnosti i odgovornosti kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou vlasti. Ali, naš prvi prioritet je podrška lokalnim samoupravama, jer su one u najbližem dodiru sa građanima“, rekao je on.

Ana Jolović, direktorka Projekta RELOF2, rekla je da će Projekat će u naredne godine podržati ukupno 48 lokalnih samouprava i izrazila je zadovoljstvo što će zajedno sa lokalnim samoupravam raditi na unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole. „Nadam se da ćemo za dve godine uspostaviti dobar sistem internih kontrola u sve tri opštine“ rekla je Jolovićka i poželela dobrodošlicu za ove tri loklane samouprave koje su prvi put deo porodice RELOF.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić rekao je da ova opština ima potrebu da uredi ovu oblast u skladu sa zakonom i savremenim trendovima u funkcionisanju lokalnih samouprava. „Ovo nam je važno, ne samo da bismo popravili stanje u budžetu, već motiv je i da celokupno upravljanje i rad loklane samouprave podignemo na viši nivo“, istakao je Mujagić.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić očekuje da će projekne aktivnosti doprineti da kao uprava budu bolji. „Očekujemo da ćemo uz podršku projekta kao uprava raditi transparentnije, da ćemo efikasnije trošiti sredstva i biti na usluzi građanima“, rekao je Babić i dodao da su spremni da uče.

Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine Nova Varoš ocenio je da su lokalne administracije ponekad spore i da su potrebne promene i sistem kontrola  kako bi lokalna uprava bolje funkcionisala. On je istakao da su se projektu RELOF2 priključili, jer su ranijih godina imali veoma pozitiva iskustva sa projektima koje podržava Vlada Švajcarske i zahvalio donatorima što su prepoznali interesovanje i spremnost opštinske uprave Nove Varoši da unapredi upravljanje.

Promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano  i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštnsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima. Lokalne samouprave koje su partneri RELOF2: Pančevo, Alibunar, Opovo, Kragujevac, Topola, Batočina, Lapovo, Aranđelovac, Vladičin Han, Bosilegrad, Surdulica, Nova Varoš, Prijepolje,  Sjenica, Pirot,  Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Aleksinac, Varvarin, Medveđa, Zrenjanin, Žitište,  Sečanj, Tutin, Novi Pazar, Raška, Trstenik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Ražanj, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Užice, Paraćin i Knjaževac.

Tokom narednih nedelja, Memorandum o saradnji biće potpisan i sa ostalim lokalnim samoupravama koje su partneri Projekta.

 

 

 

 

 


 

 
Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2)

Deligradska 4, Beograd
Tel. + 381 (11) 365 10 46
office@lokalnefinansije.rs
www.lokalnefinansije.rs