Projekat reforme lokalnih finansija II (RELOF2)

ARHIVA VESTI

 

 

 

 
 
   
 

 

 

 

 

 

RELOF2 PRIPREMA PAKET PODRŠKE ZA USPOSTALJANJE SISTEMA FUK-A U ŠKOLAMA

10. februar 2022.

 

Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II, u saradnji sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, priprema paket podrške za ustanove obrazovanja u oblasti uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Paket podrške će obuhvatiti video lekcije, obuke i stučna uputstva i vodiče koje Projekat RELOF2 trenutno pilotira i priprema u saradnji sa Tehničkom školom iz Užica i Mitrovačkom gimanzijom iz Sremske Mitrovice.

Uspostavljanje sistem finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) je zakonska obaveza javnog sektora Republike Srbije i ujedno preduslov za zatvaranje poglavlja 32 pri pristupanju u EU. Ova zakonska obaveza odnosi se na sve korisnike javnih  sredstava, što uključuje i ustanove obrazovanja.

Sistem finansijskog upravljanja i kontrole predstavlja zaokruženu celinu koja uključuje niz finansijskih i nefinansijskih kontrola, koje unutar sebe inkorporiraju i organizacionu strukturu, metode, procese i procedure koje ne pokrivaju samo finansijsku oblast, nego se odnose i na sve operativne i strateške celine organizacije. Uspostavljen sistem omogućava upravljanje i kontrolu trošenja javnih sredstava tako da se rukovodstvu obezbedi podrška u ispunjavanju strateških i operativnih ciljeva, a zaposlenima optimalna raspodela dužnosti i odgovornosti.

 


 

 

 

 


 

 
Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2)

Deligradska 4, Beograd
Tel. + 381 (11) 365 10 46
office@lokalnefinansije.rs
www.lokalnefinansije.rs