Projekat reforme lokalnih finansija II (RELOF2)

ARHIVA VESTI

 

 

 

 
 
   
 

 

 

 

 

 

INFORMACIONI SISTEM ZA NADZOR NAD JAVNIM PREUZEĆIMA DONIRAN MINISTARSTVU PRIVREDE

13. maj 2022.

 

Nadzor svih javnih preduzeća u Republici Srbiji će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske. Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su Anđelka Atanasković, ministarka privrede i Urs Šmid, ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji.

„Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu“, rekla je Atanasković.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

„Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade Republike Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede. Takođe, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća“, naglasila je Anđelka Atanasković.

Softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid izrazio je zadovoljstvo što je njegova zamlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou. „Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji i smatramo da je unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švajcarske, rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

Ana Jolović, direktorka projekta RELOF2 rekla je da je cilj RELOF2 tima bio, ne samo da kreira softver za nadzor nad javnim preduzećima prema onome što su potrebe Ministarstva privrede i lokalnih samouprava, već i da se opštinama, gradovima i njihovim javnim preduzećima, u cilju pripreme za novi način izveštavanja, prenesu znanja o značaju nadzora, digitalizaciji ovog procesa i upotrebi softvera.

Vlada Švajcarske je putem Projekta Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima. U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korsnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim uprava i lokalnim javnim preduzećima.

 

 

 


 

 

 

 


 

 
Projekat Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2)

Deligradska 4, Beograd
Tel. + 381 (11) 365 10 46
office@lokalnefinansije.rs
www.lokalnefinansije.rs